Michelin Brand

Fabricantul de anvelope Michelin: istoric, productie si prezenta in Romania

Michelin (Compagnie Generale des Etablissements Michelin) este cel mai mare producator de anvelope din lume, cu o cota de piata de aproximativ 20%. Fondata in Franta in 1889, Michelin produce si comercializeaza anvelope pentru toate tipurile de vehicule, inclusiv autoturisme, avioane, biciclete, motociclete, utilaje de teren si camioane. Compania are sediul in Clermont-Ferrand, regiunea Auvergne, Franta si activeaza in 170 de tari, detinand 71 de unitati de productie in 19 tari si avand peste 129.000 de angajati.

Istoric

In anul 1891, Michelin a obtinut un brevet pentru producerea de anvelope pneumatice detasabile. In anul 1907, Michelin si-a deschis prima companie in afara Frantei, in Torino. Intre anii 1934 si 1976, Michelin a detinut producatorul de automobile Citroen. In 1988, compania a achizitionat producatorul american de cauciuc B.F. Goodrich, iar in intreaga sa istorie a achizitionat aproximativ zece companii de anvelope de diferite dimensiuni.

Inovatii

Michelin este autorul a numeroase inovatii in industria anvelopelor. In anul 1946, compania a inventat anvelopele radiale, iar in anul 1992 a lansat pe piata asa-numitele "pneuri verzi" Energy, care au un coeficient de rezistenta la rulare redus, economisind astfel combustibil.

Michelin in Romania

Compania activeaza in Romania din anul 2001, operand trei unitati de productie: Anvelope Floresti (numita si Victoria Floresti), care produce cauciucuri pentru autoturisme si camionete, Anvelope Zalau - anvelope de camion si industriale, si Cord Zalau, care produce cord metalic. Productia din Romania este destinata atat pietei locale, distributia fiind realizata prin Eurotyres, cat si exportului. Investitiile Michelin in Romania, in perioada 2002-2008, insumeaza 220 de milioane de euro, iar in anul 2008, compania avea o cota de piata de 30% din piata de anvelope din Romania.

Simbolul companiei

Simbolul companiei Michelin este micul om gonflabil Bibendum, desenat de artistul francez Marius O'Galope (numele real este Rousillon) in anul 1898. Pe schita publicitara, refuzata de beraria din Munchen, silueta greoaie a umplut cea mai mare parte a compozitiei. In exterior, Bibendum este alcatuit dintr-un teanc de anvelope de diferite diametre, la care sunt atasate mainile.